VENTILATORMASK - AVTRYCKSTAGNING

Att ta ett avtrtyck. Steg för steg. Del 1.

Börja med att placera patienten i ett vilsamt läge.

Om patienten oftast har ett högt huvudläge exempelvis sittande i rullstol skall avtryckstagningen ske i detta läge. Annars som på bilden i sängläge.

Förutsättningen för att ta avtrycket är att patienten kan vara utan sin respirator och standardmask under de närmste 15 minuterna.

Patienten måste också andas genom munnen.

Placera tamponad eller bomull ganska högt i näsgången utan att spänna ut alarvingarna. Avtrycksmaterialet skall nämligen in i näsöppningen och en 5mm av näsgången skall gjutas av.

Ladda avtryckspistolen med medföljande silikonpatron. Avlägsna förseglingen och applicera blandningsröret.

Om pistolen är klar att användas är det bara röret som skall sättas på plats. Börja pumpa sakta och spruta ut det första silikonet på en serviett eller rondskål.

Rikta sedan mynningen in i näsöppningen och tryck med jämn kraft silikonet runt insidan av näsgången. Undvik att skapa blåsor och hålrum.

När båda näsöppningarna är ifyllda fortsätter man metodiskt över alardelen, näsryggen ända upp till ögonhöjd, åt sidorna så långt att man kan skönja ögonvinkeln, vidare över kinderna med god marginal och ner mot överläppen.

Läppkanten skall omfattas i avtrycket.

Skulle du upptäcka att det finns luftfickor där silikonet sprutats ut kan du avbryta och med ett pekfinger "smeta ut" silikonet.

Fortsätt avtryckstagningen enligt ovan. Om pausen blir för lång kan silikonet stelna i blandningsröret och då går det inte längre att pumpa fram lättflytande silikon. Vrid loss blandningspipen och skruva på en ny. Pumpa fram ny blandning.

Det ideala är att få en lagom tunn film av det mjuka lågviskösa avtryckssilikonet över en så stor yta som möjligt.

Patienten skall ha nästan sluten mun.

Kontrollera hur långt stelningen har kommit med silikonet du spruta ut på servietten eller rondskålen.

När avtryckssilikonet på patienten börjar få ett skinn är det dags att börja blanda ihop silikonputty.

Lämna kvar blandningspipen i pistolen.

© 2002-2013 Anaplastik Konsult